• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Grasmatten leggen: handleiding & tips voor graszoden

Een perfect gazon in één dag? Met grasmatten of graszoden is dat mogelijk. Deze natuurlijke "grasrollen" kun je het hele jaar door leggen en geven direct resultaat. In deze uitgebreide gids ontdek je alles over het succesvol leggen van grasmatten.


Wanneer grasmatten leggen?

Een groot voordeel van grasmatten is hun flexibiliteit qua legmoment. In tegenstelling tot gras zaaien ben je niet strikt gebonden aan specifieke seizoenen. Je kunt grasmatten bijna het hele jaar door leggen, al heeft elk seizoen zijn eigen aandachtspunten.

In het voorjaar profiteer je van natuurlijke regenval, wat de aanslag bevordert. De zomer is ook mogelijk, maar vraagt extra aandacht voor bewatering - reken op 10 tot 14 liter water per vierkante meter. Het najaar is ideaal dankzij de combinatie van een warme bodem en natuurlijk vocht. In de winter kun je leggen zolang het niet vriest.

Tip: Vermijd aanleg bij temperaturen boven 28°C. Bij zulke hitte kunnen de zoden sneller uitdrogen dan je ze kunt leggen, wat het aanslaan bemoeilijkt.


De bodem voorbereiden

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol resultaat. Begin met het grondig schoonmaken van het terrein. Verwijder alle onkruid, oude grasresten en stenen. De grond moet vervolgens 20 tot 25 centimeter diep worden bewerkt met een spitmachine of tuinfrees.

Na het spitten of frezen is egalisatie cruciaal. Zorg voor een lichte afwatering van 1-2% om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een rol om de grond licht aan te drukken, maar voorkom te sterke verdichting. De ideale ondergrond is stevig maar niet hard, en perfect vlak zonder oneffenheden.

Controleer de vlakheid zorgvuldig met een lange rei. Werk laatste oneffenheden weg en verwijder eventuele steentjes die nog aan de oppervlakte liggen. Maak tot slot de bodem licht vochtig voor het leggen.

DCM Aanleg Graszoden & Gazons gazonmeststof 200m²
Meststof voor aanleg van het gazon 200m² Speciaal ontwikkeld voor de aanleg van gazons, biedt de DCM Organische Meststof voor Aanleg Gazon, de totaaloplossing bij de aanleg van een nieuwe graszode, zowel bij het inzaaien van gras als bij het leggen van graszoden. (NPK 5-4-3)   DCM Organische Meststof voor Aanleg Gazon biedt u het volgende:     nadruk op stikstof voor een goede ingroei van de graszoden     voldoende fosfor dat de wortelvorming stimuleert     zorgt voor een snelle en stevige inworteling van het jonge gras   rijk aan organische stof Deze organische stof wordt door het bodemleven omgezet in humus. Humus verbetert de structuur en het vochthoudend vermogen van de grond waardoor inworteling en het microbieel bodemleven gestimuleerd worden en voedingselementen beter worden vastgehouden. De organisch gebonden, zachtwerkende voedingselementen in deze meststof zorgen er voor dat er geen enkel verbrandingsgevaar is voor de jonge, nog tere wortels. Dankzij hun geleidelijke vrijstelling zorgen deze organische voedingselementen er ook voor dat het gras niet alleen in de lengte groeit, maar dat het gras ook de tijd krijgt om in de breedte uit te groeien en zo dichte, compacte graszoden te vormen. Gebruiksaanwijzing De ideale periodes voor het zaaien van een gazon zijn april-mei en september-oktober. Graszoden kunnen nagenoeg het hele jaar door gelegd worden, zolang het niet vriest. Volg nauwgezet onderstaande richtlijnen voor een optimaal resultaat : Spit enkele weken vóór de eigenlijke aanleg de grond diep los   en laat hem liggen zodat hij kan zakken. Strooi enkele weken later de DCM Organische Meststof Aanleg Gazon De aangewezen dosis bedraagt :  voor lichte zandgronden : 20 kg/100 m2, voor zwaardere leem- en kleigronden : 10 kg/100 m2   Zaai het graszaad (2-3 kg/100 m2) of rol de graszoden uit op een voldoende vochtige grond.    Hou de toplaag voldoende vochtig tijdens de kieming van het gras    Wacht met maaien tot het gras 8 cm hoog is. Maai de eerste keren niet korter dan 4-5 cm. Geef de eerste onderhoudsbemesting na de derde maaibeurt.
€ 22,45
COMPO Floranid Gazonmeststof Aanleg & onderhoud 60m²
COMPO Floranid Gazonmeststof Aanleg & onderhoud 50 m² 3 maanden lange werking Elke korrel bevat de nodige voedingselementen en sporenelementen die volgens de behoeften van de grasplantjes worden vrijgegeven onder invloed van temperatuur en vochtigheid. Resultaat : een zichtbaar groener en steviger gazon. Met unieke Isodur-technologie : de vrijgegeven stikstof wordt volledig opgenomen door het gazon waardoor het niet in het grondwater terechtkomt. Daardoor is het nitraatgehalte in het grondwater even laag als dat van een onbemest gazon. Isodur heeft zowel een goede startwerking als een heel gelijkmatige langdurige werking die het gazon gedurende 3 maanden verzorgt zonder het grondwater te belasten. Voor een diepgroen en stevig gazon, beter bestand tegen veelvuldig betreden. Lage dosering : slechts 3 kg/100 m². Werkt reeds bij temperaturen vanaf 5°C. Hoe Floranid meststof gebruiken ? COMPO Floranid Gazonmeststof voor Aanleg en Onderhoud kan heel eenvoudig met de hand of met een meststofstrooier gestrooid worden. Dosering Floranid Aanleg & Onderhoud Onderhoudsbemesting: van maart tot juni 3 - 5 kg/100 m². Van september tot november: 2,5 kg/100 m². Ongeveer 2 tot 3 dagen na het maaien strooit u de aanbevolen dosis op het gazon. Steeds in één richting strooien en daarna de dwarsrichting behandelen om een egale verdeling te verkrijgen.      Bij aanleg van het gazon: 5 kg/100 m². De meststof direct op de bodem strooien en daarna inharken. Bij hoge temperaturen en droog weer het gazon intensief water geven gedurende 20 minuten. Beregening na bemesting versnelt de werking.   Toepassingsperiode   COMPO Floranid Gazonmeststof voor Aanleg en Onderhoud kan 2 tot 3 maal per jaar toegepast worden van maart tot november.   EG MESTSTOF   NPK-(MgO,SO3) meststof 15-5-8 (+5, +17) die isobutylideendiureum en ureumformaldehyde bevat met IJzer (Fe).       15 % Stikstof totaal (N)     2,4 % Nitraatstikstof     7,6 % Ammoniumstikstof     3,5 % Ureumformaldehydestikstof               1,3 % uitsluitend in warm water oplosbare ureumformaldehydestikstof               1,4 % in koud water oplosbare ureumformaldehydestikstof     1,5 % Stikstof van isobutylideendiureum     5 % Fosforzuuranhydride (P2O5) oplosbaar in water en neutraal ammoniumcitraat     4,5 % Fosforpentoxide (P2O5) oplosbaar in water     8 % Kaliumoxide (K2O) oplosbaar in water     5 % Magnesiumoxide (MgO) totaal     2,4 % Magnesiumoxide (MgO) oplosbaar in water     17,5 % Zwaveltrioxide (SO3) totaal     14,0 % Zwaveltrioxide (SO3) oplosbaar in water   0,3 % IJzer (Fe) totaal   Chloridearm
€ 11,70

Grasmatten leggen stap voor stap

1. Planning en bestelling

  • Bereken oppervlakte plus 5% extra
  • Bestel alle grasmatten tegelijk
  • Plan levering op de legdag
  • Zorg voor voldoende hulp


2. Het leggen

  • Begin langs een rechte lijn (terras/pad)
  • Leg de rollen strak tegen elkaar
  • Voorkom overlapping of tussenruimtes
  • Werk in een schaakbordpatroon
  • Snij randen netjes af met een scherp mes


3. Direct na het leggen

  • Rol het hele oppervlak aan
  • Geef direct water (doordrenk de zoden)
  • Vul eventuele naden met scherp zand


De eerste weken na grasmatten leggen 

  • De eerste weken na het leggen zijn cruciaal voor een goede aanslag. In week één moet je de grasmat continu vochtig houden en betreding vermijden. Controleer dagelijks of er geen uitdroging optreedt, vooral bij warm weer.
  • Vanaf week twee en drie kun je de watergift geleidelijk verminderen. Start met voorzichtig maaien zodra het gras 6-8 centimeter hoog is, maar stel de maaihoogte niet te laag in. 
  • Na ongeveer vier weken kun je overgaan op normaal onderhoud en is het gazon volledig beloopbaar.


Veel voorkomende vragen

Hoeveel grasmatten per m²?

Een standaard grasmat is meestal 40x250 cm (1 m²). Reken altijd 5% extra voor snijverlies.


Wanneer eerste keer maaien?

Na ongeveer 7-10 dagen, als het gras 6-8 cm hoog is. Maai niet korter dan 4 cm.


Hoe lang water geven?

De eerste 2-3 weken intensief, daarna afbouwen naar normaal niveau.


Gras zaaien of grasmatten leggen?

Lees alles over gras zaaien of grasmatten leggen.


Extra tips voor succes

Bij warm weer:

  • Leg vroeg in de ochtend
  • Werk snel en efficiënt
  • Geef extra water
  • Bescherm tegen felle zon

Bij koud weer:

  • Wacht tot vorst voorbij is
  • Werk alleen bij droog weer
  • Voorkom betreding bij vorst
  • Controleer drainage


Onderhoud op lange termijn

Voor blijvend succes is goed onderhoud essentieel. Begin na ongeveer vier weken met een uitgekiend onderhoudsschema voor je gazon. Maai regelmatig maar nooit te kort - houd minimaal 3-4 centimeter grashoogte aan. Verwijder onkruid in je gras direct zodra het zich toont en voorkom mosgroei door goede bemesting en beluchting.


Grasmatten - conclusie

Met de juiste voorbereiding en zorg creëer je met grasmatten in één dag een prachtig gazon. Hoewel de aanlegkosten hoger liggen dan bij zaaien, bieden grasmatten het grote voordeel van direct resultaat en jaarrond aanlegmogelijkheden. Volg deze handleiding zorgvuldig en geniet jarenlang van een perfecte grasmat.


Ontdek al onze gras-gerelateerde producten of bestel je grasmatten op grasmat.be.

Ecostyle Gazon Herstellen (10 st.)
Ecostyle graszaad gazon herstellen | SowEazy Heb jij last van kale plekken in je gazon? Met de herstelvellen van SowEazy kan je dit makkelijk oplossen. Wat is het precies? De vellen bestaan uit drie lagen: - Coating: Dankzij deze coating groeit je gras mooi gelijkmatig terug. - Kwalitatieve graszaden: De zaadjes zitten gelijkmatig verdeeld over de vellen. - Biologisch afbreekbare mat: Deze is volledig biologisch afbreekbaar! Wanneer de graszaden ontkiemen zal de mat vanzelf oplossen in de grond. Waarom kiezen voor de herstelvellen van SowEazy? Heb je veel kleinere kale plekken in je gazon? Dan zijn deze herstelvellen zeker en vast een aanrader. Ze zijn de ideale oplossing als je snel resultaten wilt zien. Ze herstellen je gazon in geen mum van tijd. Ook zorgen ze ervoor dat je minder last zal hebben van onkruid. Heel handig dus! Hoe gebruik ik de herstelvellen? 1. Maak eerst de grond wat los en verwijder al het onkruid. Maak daarna de plek wat vochtig. 2. Knip het herstelvel op formaat en leg het op de kale plek met de zaden naar boven. 3. Bedek daarna de mat met een dun laagje aarde. 4. Om ervoor te zorgen dat de topgrond niet uitdroogt moet je de grond dagelijks besproeien, tot de zaadjes ontkiemen zijn. 5. Daarna kan je weer volop genieten van een gezond gazon!
€ 9,99
COMPO Floranid Gazonmest met Onkruidbestrijder 250m²
Floranid Gazonmest met Onkruidverdelger voor 250m² COMPO Floranid Gazonmeststof met Onkruidbestrijder is de optimale combinatie van gazonmeststof met onkruidbestrijder voor een doeltreffende gazonverzorging. Het product bevat twee doeltreffende actieve stoffen ter vernietiging van paardebloem, witte klaver, muur, madeliefjes, boterbloemen, distels, ... De meststof heeft bovendien een lange werking van 3 maanden. Dankzij de unieke Isodur-technologie wordt de vrijgegeven stikstof volledig opgenomen door het gazon waar door het niet in het grondwater terechtkomt. Daardoor is het nitraatgehalte in het grondwater even laag als dat van een onbemest gazon. Elke korrel van deze meststof bevat de nodige voedings- en sporenelementen die volgens de behoeften van de grasplantjes worden vrijgegeven onder invloed van temperatuur en vochtigheid. Bovendien bevat de meststof twee actieve stoffen die de meest voorkomende onkruiden bestrijden. Resultaat : een zichtbaar groener en steviger gazon zonder onkruid. Gebruik van Floranid gazonmest met onkruidverdelger Afhankelijk van de dichtheid en de ontwikkeling va de onkruiden in het gazon kan je 2 tot 3 kg/100 m² COMPO Floranid Gazonmeststof met Onkruidbestrijder strooien. Strooi deze meststof niet op een pas gezaaid gazon. Wacht 12 maanden na de opkomst van het gazon vooraleer toe te passen. Niet toepassen op weilanden (vernietiging van klavers). Strooi op een dauwvochtig gazon bij groeizaam weer (15 °C dagtemperatuur). Strooi wanneer er de eerste 24 uren geen regen verwacht wordt. Zoniet worden de fijne korreltjes van het onkruidblad afgespoeld. In dat geval kan een correctiebehandeling nodig zijn.   Wanneer je gazon met Floranid bemesten? Pas de meststof in het voorjaar vanaf half april tot juni. Behandel 1 week na het maaien zodat het onkruid voldoende blad gevormd heeft.   Samenstelling : NPK Meststof Mg 15-5-8 (+3) bevattende isobutylideendiureum   Formule : 15 % stikstof totaal (N) waarvan 2,3 % nitraatstikstof, 8,2 % ammoniumstikstof en 4,5 % stikstof van isobutylideendiureum 5 % fosforzuuranhydride (P2O5) oplosbaar in water en neutraal ammoniumcitraat waarvan 2,5 % oplosbaar in water 8 % kaliumoxide (K2O) oplosbaar in water 3 % magnesiumoxide (MgO) totaal waarvan 2 % oplosbaar in water
€ 0,00