
Onkruid bestrijden met pelargonzuur
Al sinds 2018 is er een verbod op onkruidbestrijders met glyfosaat. Ze worden dus ook niet meer verkocht in België. Je kan natuurlijk wel nog andere onkruidbestrijders kopen, maar met een ander hoofdbestanddeel. Het alternatief voor glyfosaat heet pelargonzuur. Wat is dat nu precies en hoe gebruik je het? Dat leggen wij hier even voor jou uit!
Wat is er veranderd t.o.v. vroeger?
Vroeger bevatten onkruidverdelgers de stof glyfosaat. Deze stof werd echter verboden in 2018 omdat het een slechte invloed heeft voor het leefmilieu en de biodiversiteit. Verschillende studies toonden ook aan dat glysofaat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Pelargonzuur werkt op een totaal andere manier dan glyfosaat. Glyfosaat wordt opgenomen door de plant, hierdoor worden ook de wortels aangetast. Pelargonzuur werkt enkel in op de bovengrondse delen van planten. Je moet het dus op een heel andere manier gebruiken! Hoe dan wel? Wij geven jou enkele tips zodat je succesvol onkruid kan verdelgen met pelargonzuur!
Wat is pelargonzuur precies?
Pelargonzuur is een niet-selectief herbicide. Wat wil dit nu juist zeggen? Wel dit betekent dat pelargonzuur zowel onkruid als gewenste planten kan doden. Wees dus heel voorzichtig als je dit product gebruikt! Perlargonzuur lost de celmembranen van planten op waardoor ze uitdrogen en uiteindelijk afsterven.Onkruidbestrijders met pelargonzuur zijn vooral effectief tegen éénjarige onkruiden. Het werkt minder goed tegen diep gewortelde meerjarige onkruiden of onkruiden met een wasachtige laag.

Correcte manier om pelargonzuur te gebruiken voor het beste resultaat
Pelargonzuur moet op een iets andere manier gebruikt worden als de onkruidbestrijders van vroeger. Voor het beste resultaat volg je best deze tips:
1. Let op de timing: Je brengt deze onkruidverdelgers het beste aan op jonge, actief groeiende onkruiden. Het werkt het best wanneer de onkruiden klein zijn. Bestrijd het onkruid dus wanneer het nog geen kans heeft gekregen zijn wortels diep in de grond door te dringen.
2. Geef het product voldoende contacttijd: Pelargonzuur heeft tijd nodig om in te werken op de plant. Gebruik het dus niet net voordat het gaat regenen.
3. Gebruik de juiste concentratie: Afhankelijk van welk merk je gebruikt zal de concentratie van pelargonzuur variëren. Lees dus altijd goed de instructies op de verpakking voor je het product toepast.
4. Let op de weersomstandigheden: Gebruik onkruidverdelgers met pelargonzuur enkel bij droog en rustig weer. Wind kan er namelijk voor zorgen dat het product per ongeluk op andere planten terechtkomt.
5. Gebruik altijd beschermingsmiddelen: Pelargonzuur kan je huid en ogen irriteren. Doe dus altijd handschoenen en beschermende kledij aan als je het product hanteert.
Heeft pelargonzuur ook voordelen?
Onkruidbestrijders met pelargonzuur hebben tal van voordelen in tegenstelling tot andere onkruidverdelgers. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje!1. Meerdere toepassingsmogelijkheden: Je kan pelargonzuur gebruiken om zowel onkruid, gras, paardenbloemen, brandnetels, mossen en algen te bestrijden.
2. Milieuvriendelijk: In tegenstelling tot chemische herbiciden is pelargonzuur wel biologisch afbreekbaar. Het breekt snel af in de bodem en heeft geen negatief effect op het milieu en het bodemleven.
3. Veilig voor mens en dier: Pelargonzuur is niet giftig voor mens en dier. Je huisdieren en andere insecten zullen er dus geen last van hebben. Je kan dit product dus zonder risico gebruiken in je tuin.
4. Werkt snel: Al na enkele uren zal je de effecten van het pelargonzuur kunnen zien!
