
Nu chemische onkruidbestrijders zoals Roundup niet meer verkocht mogen worden, zoeken veel tuiniers naar natuurlijke alternatieven. Hoewel pelargonzuur een effectieve oplossing biedt, zijn er ook andere milieuvriendelijke manieren om onkruid te bestrijden. In deze gids ontdek je 7 natuurlijke methodes die echt werken.
Van preventie tot bestrijding
Het belangrijkste bij onkruidbestrijding is voorkomen dat onkruid de kans krijgt om te groeien. Met de juiste aanpak kun je het onkruid een stap voor zijn. Zodra onkruid toch de kop opsteekt, zijn er verschillende natuurlijke methodes om het aan te pakken:
- Worteldoek als basis
- Onkruid wegbranden
- Regelmatig schoffelen en wieden
- Bodembedekkers als natuurlijke onkruidwering
- Mulchen tegen onkruid
- Gezonde bodem = minder onkruid
- Combineer methodes voor het beste resultaat
1. Worteldoek als basis
Een goede basis begint bij preventie. Een worteldoek is hiervoor een geschikte oplossing. Deze sterke doeken vormen een fysieke barrière tegen onkruid, terwijl water en voedingsstoffen gewoon kunnen passeren.
De voordelen van worteldoek:
- Voorkomt dat onkruid door de grond kan groeien
- Laat wel water en voeding door voor je planten
- Gaat jarenlang mee
Zo’n worteldoek is trouwens ideaal voor onder je bestrating of in borders. Lees verder over de juiste toepassing van worteldoek?
2. Onkruid wegbranden
Een onkruidbrander is een effectieve en snelle methode voor het bestrijden van onkruid tussen tegels of op paden. Let wel op dat je dit op een veilige manier doet:
- Gebruik de brander alleen bij droog weer
- Houd 5-10 cm afstand van het onkruid
- Brand kort (2-3 seconden) op dezelfde plek
- Let extra op bij droge periodes
- Niet gebruiken bij planten of struiken
Met een onkruidbrander zie je direct resultaat. De plantencellen barsten door de hitte, waardoor het onkruid binnen enkele dagen afsterft.
3. Regelmatig schoffelen en wieden
De meest traditionele maar nog steeds zeer effectieve methode is regelmatig schoffelen en wieden. Het beste moment hiervoor is bij droog weer - zo voorkom je dat het onkruid opnieuw wortel schiet.
Tips voor effectief schoffelen:
- Schoffel oppervlakkig, zo breng je minder onkruidzaden naar boven
- Werk met een scherpe schoffel voor het beste resultaat
- Verwijder het geschoffelde onkruid direct uit de tuin
- Herhaal regelmatig, vooral in het groeiseizoen
4. Bodembedekkers als natuurlijke onkruidwering
Een slimme manier om onkruid geen kans te geven is het planten van bodembedekkers. Deze planten vormen een natuurlijk tapijt dat onkruid verstikt. Bovendien maken ze je tuin direct een stuk groener!
Geschikte bodembedekkers zijn:
- Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
- Pachysandra
- Klimop als bodembedekker
- Penningkruid voor zonnige plekken
5. Mulchen tegen onkruid
Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik voorkomt dat onkruidzaden kunnen kiemen. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken:
- Houtsnippers of boomschors
- Cacaodoppen of kokos
- Lavakorrels
- Dennenappels
- En meer
Mulch heeft nog meer voordelen:
- Houdt de bodem vochtig
- Voedt de bodem bij het verteren
- Geeft je borders een verzorgde uitstraling
6. Gezonde bodem = minder onkruid
Een gezonde bodem met veel bodemleven zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt. Werk daarom regelmatig compost of andere organische meststoffen door de bovenste laag van je grond. Dit stimuleert het bodemleven én zorgt voor sterke planten die beter kunnen concurreren met onkruid.
7. Combineer methodes voor het beste resultaat
Voor een onkruidvrije tuin is het belangrijk om verschillende methodes te combineren. Begin met preventie door worteldoek en bodembedekkers, onderhoud regelmatig met schoffelen en mulchen, en gebruik waar nodig een onkruidbrander of natuurlijke onkruidverdelger met pelargonzuur voor hardnekkige plekken.
Begin met natuurlijke onkruidbestrijding
Met deze natuurlijke methodes heb je alle tools in handen voor een onkruidvrije tuin, zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. Begin met een goede basis van preventie en onderhoud dit regelmatig. Heb je toch last van hardnekkig onkruid? Dan kun je altijd nog kiezen voor een natuurlijke onkruidverdelger op basis van pelargonzuur.